Promovarea Sanatatii

 

 

Descrierea activitatii:

Activitatea Biroului se desfasoara în cadrul Subprogramului 1.5 –

PROMOVAREA SANATATII SI EDUCATIA PENTRU SANATATE

 
top
 

Atributii:

În anul 2008 , potrivit Hotărârii Guvernului nr. 357/2008 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate în anul 2008 se derulează printre altele şi PN III (PROGRAMUL NAŢIONAL DE PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII), finanaţat de la bugetul de stat care are 2 părţi:

III. 1. PROGRAMUL NAŢIONAL DE PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII este coordonat tehnic de Institutul de Sănătate publică Bucureşti

Responsabil de program III.1 conform deciziei DSP Braşov nr. 215/23.05.2008 – Dr. Negoiţă Georgeta Ileana, medic primar de medicină generală.

Obiectivul PN III. 1: îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin promovarea unui stil de viaţă sănătos şi combaterea principalilor factori de risc

III.2 PROGRAMUL DE CONTROL AL CONSUMULUI DE TUTUN – coordonat tehnic de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucureşti

Responsabil de program III.2 conform deciziei ASP Braşov nr. 215/23.05.2008 – Dr. Dana Alexandrescu – medic pneumolog Sp. de Pneumoftiziologie Braşov, Centrul de renunţare la fumat.

Obiectivul PN III. 2: scăderea consumului de tutun prin descurajarea debutului fumatului şi încurajarea renunţării la fumat

 
top
 

Obiective:

Obiectiv 1 Obiectiv 2 Obiectiv 3

Obiectiv 1:

Dezvoltarea atitudinilor si comportamentelor favorabile sanatatii prin metode de promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate.

Activitati.

Desfasurarea de campanii de informare, educare si comunicare în concordanta cu diferite probleme de sanatate publica identificate la nivel national si local si în concordanta cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Inceput obiective

Obiectivul 2:

Diagnosticul si tratamentul persoanelor dependente de droguri modificat prin Ordinul 1.064/851/2003 al MS si al CNAS (Monitorul oficial al României nr 31 aparut în 14 ianuarie 2004, partea i) privind modificarea si completarea Ordinului MSF si al CNAS nr. 248/149/2003 pentru aprobarea subprogramelor de sanatate în anul 2003 a devenit „Prevenirea consumului de droguri; diagnosticul si tratamentul persoanelor dependente de droguri”

Tabelul cuprinzând „Activitati”se completeaza cu :

 • „Informarea si educarea tinerilor în vederea constientizarii si abilitarii acestora în luarea unei decizii responsabile privind consumul si abuzul de droguri.
 • Dezvoltarea programelor de prevenire prin sustinerea parteneriatului cu sectorul neguvernamental.
 • Promovarea unui sistem de evaluare a nivelului de cunostinte, atitudini si comportamente nefavorabile sanatatii prin consumul si abuzul de droguri si a eficientei programelor de prevenire. „

Inceput obiective

Obiectiv 3:

Scaderea prevalentei afectiunilor orodentare si a tulburarilor cranio-mandibulare

Activitati

 • profilaxia cariei dentare prin clatiri orale cu substante fluorurate:tratamentul profilactic al cariei dentare
 • Realizarea unui studiu national privind prevalenta tulburarilor cranio-mandibulare la grupele de vârsta cu risc

Obiectivul 3 se desfasoara în judetele Constanta si Iasi.

Inceput obiective

 
top
 

Articol:

PLEDOARIE ÎN FAVOAREA EDUCATIEI PENTRU SANATATE

Dr. Georgeta Ileana Negoita, medic primar de MG (consilier superior), DSP Brasov

Ca în toate timpurile si ca peste tot în lume, oamenii cauta informatia medicala pentru a lua decizii corecte în ceea ce priveste viata si sanatatea lor. Din pacate nu putini sunt aceia care o ignora ,de fapt nu sunt constienti de necesitatea ei.

Fiecare persoana, în functie de nivelul sau de educatie, de vârsta, de posibilitatile materiale, de o situatie creata la un moment dat face o anume alegere în ceea ce priveste informatia. De aceea rolul nostru fundamental este de a oferi informatii, de a sensibiliza, de a constientiza individul sau indivizii la o anume problema de sanatate, astfel încât sa fie capabili sa ia decizii corecte în favoarea propriei stari de sanatate. Este vorba de responsabilizarea individului si de participare directa la pastrarea sanatatii.

Subiectul educatie pentru sanatate pune în centrul atentiei omul si trebuintele sale si aduce în actualitate un concept vechi de peste doua milenii – conceptul de prevenire. De ce ? Pentru ca nici tehnologiile medicale de vârf, nici medicina supraspecializata nu au avut efectul scontat în îmbunatatirea starii de sanatate a populatiei.

Educatia pentru sanatate este o preocupare de maxima importanta a medicinii omului sanatos. Este o metoda prin care se urmareste dezvoltarea nivelului de cultura sanitara (cunostinte, deprinderi, comportamente) al diferitelor grupuri de populatie în vederea formarii unui comportament sanatos.

Ea este suportul actiunilor preventive orientate catre ocrotirea sanatatii, dar cu participarea constienta a populatiei la asemenea actiuni.

Se urmareste formarea si dezvoltarea, începând de la cele mai fragede vârste a unei conceptii si a unui comportament igienic, sanogenic pentru: apararea sanatatii, dezvoltarea si calirea organismului, adaptarea organismului la mediul ambiant si social.

Toti specialistii din domeniul sanatatii sunt de acord ca prevenirea bolilor prin educatie pentru sanatate este un factor de progres. Dar procesul educational nu este un simplu transfer de informatii. Educatia presupune transmiterea unor mesaje care trebuie sa fie astfel concepute încât sa fie pe întelesul tuturor, sa fie atractive, sa fie apte sa induca actiune. De fapt este un proces de învatare bidirectional care duce la asimilarea unor cunostinte si la adoptarea unor deprinderi sanatoase. Însa rezultatele nu se vad imediat. Schimbarea comportamentala sau modelarea comportamentala sunt greu de pus în practica si necesita mult timp, energie, motivatie si un anume grad de inteligenta.

Nu este nimic senzational în procesul acesta de informare, de învatare. Ceea ce este senzational este fenomenul de constientizare a unei probleme de sanatate. La urma urmei este vorba de respectul vietii si de nevoia de a te pune la adapost, de a ramâne cât mai mult timp sanatos astfel încât toate aspiratiile, toate visele si toate trebuintele sa ti le satisfaci bucurându-te cât mai mult timp de o sanatate optima.

Sa ne uitam putin în jurul nostru… Viata este o permanenta cursa contra cronometru. Schimbarea este principala caracteristica a vremurilor noastre care a contribuit la modificarea comportamentului. Organismul este solicitat si obligat sa se adapteze permanent la ritmul alert al civilizatiei. Zilnic apar situatii noi carora trebuie sa le facem fata. În cele mai multe cazuri si în timp, eforturile noastre inadecvate de a face fata exigentelor de la locul de munca sau de la scoala determina aparitia bolii, uneori chiar a mortii premature si nemeritate.

Fiinta umana se afla în centrul preocuparilor ce vizeaza o dezvoltare sustinuta, "PENTRU CA OAMENII REPREZINTA CEA MAI IMPORTANTA SI VALOROASA RESURSA A ORICAREI NATIUNI".

De aceea scopul final al activitatilor noastre educative este ameliorarea schimbului de informatii folosind mijloacele adecvate (canalele de comunicare, metodele specifice fiecarui grup tinta), resursele umane si financiare pe care le avem la dispozitie.

Obiectivele actiunilor pentru o sanatate buna sunt:

Cresterea numarului de persoane care:

Sunt nefumatoare (si capabile sa lucreze într-un mediu fara fum).

 1. Consuma alcool în mod rational.
 2. Mentin un regim alimentar sanatos si evita surplusul de greutate si obezitatea.
 3. Fac exercitii fizice în mod regulat.
 4. Iau masuri de precautie adecvate împotriva accidentelor.
 5. Apeleaza la serviciile si metodele de planificare familiala.
 6. Iau masuri de precautie adecvate împotriva bolilor transmise pe cale sexuala, inclusiv SIDA.
 7. Nu abuzeaza de medicamente (ilegale sau prescrise) sau solventi.
 8. Iau masuri pentru ameliorarea depistarii precoce a cancerului.
 9. Îsi controleaza regulat tensiunea arteriala.
 10. Utilizeaza în mod optim serviciile de asistenta medicala a mamei si copilului.
 11. Beneficiaza de protectie prin vaccinari complete.
 12. Sunt dotate spre a se proteja pe sine si pe altii împotriva abuzului sexual la copii.

Multe din bolile ce încarca statisticile sunt boli rezultate prin adoptarea unui stil de viata nesanatos. De aceea promovarea unui stil de viata sanatos, alaturi de eradicarea saraciei, a violentei, înlaturarea instabilitatilor social - economice, existenta unor servicii de sanatate eficiente, accesul la informatii etc. pot crea mediul favorabil pastrarii sanatatii sau ameliorarii sanatatii.

Educatia pentru sanatate este o activitate permanenta desfasurata de toti aceia care au cunostintele si abilitatile necesare unei bune comunicari: parintii, profesorii, psihologii, asistentele medicale, medicii, mediatorii sanitari, mass media. Cu alte cuvinte este o problema a fiecarui individ în parte dar si a întregii comunitati.

Educatia pentru sanatate este una din prioritatile MS si este finantata de la bugetul de stat prin derularea Subprogramului 1.5 – "Educatie pentru Sanatate" si ea se desfasoara pe baza unui plan de activitate în deplin acord cu prioritatile Ministerului Sanatatii si ale comunitatii brasovene.

 
top
 

Calendarul Sanatatii

inima
2013
 
2014

2015

 

 • armonizare legislativa în domeniul promovarii sanatatii si educatiei pentru sanatate ***
 • campanie de informare, educare si comunicare (IEC) pentru Ziua Mondiala a Apei **
 • campanie IEC pentru Ziua Mondiala de lupta împotriva Tuberculozei *
 • campanie IEC pentru Ziua Mondiala a Sanatatii; Ziua Nationala a Sanatatii *
 • campanie IEC pentru Ziua Mondiala a Familiilor **
 • campanie IEC pentru Ziua Mondiala fara Tutun *
 • campanie IEC pentru Ziua Mondiala a Mediului **
 • campanie IEC pentru Ziua Internationala împotriva Abuzului de Droguri si a Traficului Ilicit *
 • campanie IEC pentru Ziua Mondiala a Populatiei **
 • campanie IEC pentru Ziua Internationala a Tineretului **
 • campanie IEC pentru Ziua Internationala a Vârstnicului **
 • campanie IEC pentru Ziua Mondiala a Sanatatii Mentale **
 • campanie IEC pentru Ziua Mondiala a Alimentului **
 • campanie IEC pentru Ziua Internationala a Eradicarii Saraciei **
 • campanie IEC pentru Ziua Internationala pentru eliminare Violentei împotriva Femeilor **
 • campanie IEC pentru Ziua Nationala fara Tutun *( a treia joi a lunii noiembrie)
 • campanie IEC pentru Ziua Mondiala Anti-SIDA *
 • campanie IEC pentru Ziua Internationala pentru persoanele cu handicap **
 • campanie IEC pentru Ziua Drepturilor Omului **
 • campanii IEC pentru alte probleme de sanatate publica identificate la nivel local sau national
 • formare si educatie continua pentru personalul care desfasoara activitati de promovare a sanatatii si de educatie pentru sanatate (personalul din reteaua nationala de promovare a sanatatii, medici, psihologi, asistenti sociali sau medicali, cadre didactice, consilieri scolari, etc.) si a personalului pentru centrele de renuntare la fumat, cursuri de formare de formatori etc.
 • formarea mediatorilor sanitari sau a formatorilor din programele de educatie pentru sanatate dezvoltate în cadrul diferitelor comunitati
 • elaborarea metodologiei de desfasurare a campaniilor IEC si de raportare a activitatilor specifice de promovarea sanatatii ***
 • desfasurarea de programe de promovarea sanatatii cu parteneri externi ***
 • evaluarea nivelului de cunostinte, atitudini si comportamente nefavorabile sanatatii populatiei generale (fumat, alcool, droguri, alimentatie, etc.)
 • amenajare, înfiintare Centru de renuntare la fumat (DS P Iasi, DSP Bucuresti la Institutul de Pneumoftiziologie "M. Nasta" , Bucuresti, DSP Timis la Spitalul Municipal Clinic Nr. 4 "V. Babes" Timisoara–clinica de pneumoftiziologie) ****

* desfasurarea de campanii IEC pentru celebrarea acestor zile este obligatorie

** desfasurarea de campanii IEC pentru celebrarea acestor zile se va organiza în mod optional, în functie de bugetul alocat pentru fiecare directie de sanatate publica

*** activitatile prevazute mai sus la nr. 1, 23, si 24 vor fi coordonate în mod direct de Directia de Sanatate Publica a Ministerului Sanatatii. Nu intra în sarcina Directiilor de Sanatate Publica Judetene.

La punctul 20 în anul 2004 se vor desfasura în judetul nostru urmatoarele campanii pe diferite teme de interes public:

 • donarea onorifica de sânge
 • prevenirea gripei
 • prevenirea bolilor diarice si a toxiinfectiilor alimentare
 • prevenirea trichinelozei
 • promovarea sanatatii sanului
 • prevenirea cancerului de col uterin
 • sanatatea reproducerii
 • promovarea unui stil de viata sanatos
 • prevenirea bolilor cu transmitere sexuala inclusiv HIV/SIDA
 • program de educatie pentru sanatate destinat bolnavilor cu afectiuni hepatice virale B si C în colaborare cu prima Asociatie a pacientilor cu afectiuni hepatice din România- „ SANO-HEP- ROMANIA
 • Concursul QUIT&WIN 2004 în colaborarea cu Institutul de Sanatate Publica Bucuresti
 
top
 

Contact:

Dr. Georgeta Ileana NEGOITA

 
top
 

Tel/fax:

0368 00 10 12; Mobil: 0749 199 418
 
top
 

E-mail:

dspbvpromovare@rdslink.ro

 
top
 

Legislatie:

 
 • Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare
 • Ordinul MSP şi al Preşedintelui CNAS nr. 574/269/2008 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate în anul 2008
 

top

© Directia de Sanatate Publica a Judetului Brasov