Luna națională a informării despre VACCINARE

Print Friendly, PDF & Email
aprilie 2021
Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV)
26.04.2021 – 02.05.2021

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat anul 2021 “Anul Internațional al personalului medical”, ca recunoaștere a dedicării acestui personal pentru furnizarea asistenței medicale în timpul și în pofida pandemiei de COVID-19 care a pus la încercare sistemele de sănătate din lume. OMS recomandă ca toate vaccinările de rutină să fie administrate conform programării, chiar în timpul pandemiei de COVID-19.

Vaccinarea reprezintă acțiunea prin care oamenii pot deveni imuni la boală. Vaccinarea salvează milioane de vieți și este universal recunoscută ca una din cele mai de succes și mai cost-eficiente intervenții de sănătate publică, disponibile la ora actuală. Vaccinurile sunt cea mai bună apărare pe care o avem împotriva bolilor contagioase grave.

Declinul universal al încrederii publice în vaccinare este o cauză de îngrijorare și o provocare majoră pentru experții din Sănătate Publică. Scepticismul legat de intervențiile de vaccinare se referă la întârziere în acceptare sau chiar la refuzul vaccinărilor, în ciuda existenței și funcționării acestor servicii medicale.

Factorii implicați includ: o acceptare scăzută a unor riscuri minime, lipsa de informații solide, diferențe în abordarea de evaluare și implementare de vaccinuri noi, controversele din media și propaganda.

Europa s-a confruntat cu epidemii de rujeolă, în unele țări, din cauza neîncrederii în vaccinare.

Acoperirea vaccinală pentru gripa sezonieră, în unele țări europene, inclusiv România, este sub ținta recomandată de 75% pentru vârstnici, cu toate că această intervenție de sănătate publică previne în jur de 37000 decese în Uniunea Europeană, în fiecare an.

Comisia Europeană întărește sprijinul acordat eforturilor de îmbunătățire a acoperirilor vaccinale naționale, prin acțiunea “Joint Action” pentru Vaccinare, august 2018- iulie 2021, proiect cofinanțat prin Programul de Sănătate.

România este partener UE-JAV, prin Institutul Național de Sănătate Publică.

Vaccinarea are un impact pozitiv major asupra sănătății populației. Există vaccinuri autorizate pentru protecția împotriva a mai mult de 20 de boli.

 

 

Materiale:

Analiza de situație – Luna națională a informării despre VACCINARE

Infografic – Luna națională a informării despre VACCINARE

Poster 1 – Vaccinurile – protecție pentru toți!

Poster 2 – Vaccinurile – protecție pentru toți!