DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI BRAȘOV COMUNICAT DE PRESĂ
Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Alzheimer
21 septembrie 2024
Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Alzheimer este marcată anual pe 21 septembrie. Campania derulată la nivel global se concentrează pe atitudinea față de demență și urmărește diminuarea stigmatizării și discriminării, precum și încurajarea solidarității față de cei afectați de maladia Alzheimer.
Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care afectează memoria, gândirea și comportamentul, fiind cea mai comună formă de demență.
În anul 2023, în România, medicii de familie au raportat 10.151 de cazuri noi de îmbolnăvire, spre deosebire de anul 2014, când au fost raportate 6.299 cazuri. Femeile dignosticate cu boala Alzheimer sunt într-o proporție mult mai mare decât bărbații, iar în mediul urban au fost raportate mai multe cazuri decât în mediul rural.
Conform datelor raportate de medicii de familie din județul Brașov și centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov, în anul 2024, în evidențele cabinetelor medicale de medicină de familie figurează 1618 persoane care suferă de această afecțiune, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, când figurau 1456 de persoane.
Dezvoltarea acestei boli este influențată de mai mulți factori: stil de viață (consum de alcool, inactivitate fizică, fumat), moștenire genetică, boli cronice (hipertensiune arterială, diabet zaharat), depresie, izolare socială, nivel scăzut de educație, inactivitate cognitivă.
Riscul de declin cognitiv și demență se poate preveni prin:
- Exerciţii fizice: exerciții de coordonare și de menținere a echilibrului,
- Implicare socială pentru menținerea unui tonus psihic adecvat,
- Dieta echilibrată, în special legume, cereale integrale, peşte, ulei de măsline,
- Stimulare mentală prin învăţarea de lucruri noi, jocuri de strategie,
- Igiena somnului: program de somn regulat,
- Reducerea stresului,
- Renunţarea la consumul exagerat de alcool şi fumat.
Diagnosticarea precoce a bolii, precum și sprijinul adecvat pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții pacienților și a celor care îi îngrijesc.
Celebrarea Zilei Internaționale de Luptă împotriva bolii Alzheimer este foarte importantă deoarece are rolul de a îmbunătăți și de a crește ratele de diagnosticare, dar și de a încuraja continuarea cercetării și de a gestiona cererea tot mai mare de acces la tratament și îngrijire.