Centre de evaluare COVID-19

Print Friendly, PDF & Email

 

Prezentarea la centrele de evaluare se face cu programare prin medicul de familie sau cu programare telefonică directă. Nu se recomandă deplasarea directă la centrul de evaluare fără o programare prealabilă.

(actualizat 15.01.2022)

Nr. crt. Unitate sanitara Adresa Telefon / E-mail Program functionare
1 Spital Municipal Sacele Mun. Sacele, str. Oituz, nr. 54 Tel. 0368.005.356

programari@spitalulmunicipalsacele.ro

Luni-vineri

8-13, cu programare

2 ACRV Spital “Maria” Sanpetru Loc. Sanpetru, str. Poienitei, Nr. 2-8 Tel. 0735.444.084

programari@centrulmariabrasov.ro

Luni-Duminica

08-20

3 Spital Municipal Faragas Mun. Fagaras, str. Ghioceilor, Nr. 1 Tel. 0268.212.524

secretariatspitalfagaras@yahoo.com

 

Luni-Vineri

09-11

4 Spital Orasenesc Rupea Loc. Rupea, Str. Republicii, nr. 128 Tel. 0268.260.891

secretariat@spitalrupea.ro

Miercuri-Joi

08-12

5 Spital Clinic de Boli infectioase Brasov Mun. Brasov, str. Mihai Viteazu, nr. 9 Tel. 0268.422.464

secretariat@sbibv.ro

Luni-Vineri

08-13

(evaluare conform programarilor)

6 Spital Clinic de Pneumoftiziologie Brasov Mun. Brasov, str. Dealul Spirii, nr. 12, Pavilion 2 Tel. 0723.640.693

rezultateprobe@pneumologie.ro

Luni-Joi

08:30-11

 

 

 

Traseul pacientului confirmat cu infecție SARS-CoV-2

a) Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile.

b) Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medical de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.

c) La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele cu un rezultat pozitiv.

La nivelul centrului de evaluare are loc:

 1. evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;
 2. identificarea factorilor de risc:
  • boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
  • diabet zaharat tip 1 și 2;
  • obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
  • boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic;
  • insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică;
  • hepatopatii cronice;
  • imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
  • vârsta peste 65 de ani;
  • copiii de 12—17 ani cu patologii severe asociate;
 1. evaluarea antecedentelor personale patologice/medicație pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul;
 2. interpretarea rezultatelor de laborator și rezultate imagistice (pentru pacienții care sunt evaluați în centrele de evaluare).

 

Decizii în urma evaluării:

 1. Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
 2. Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile și vor fi monitorizați ulterior la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

Pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București) în vederea internării/inițierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situația existenței următoarelor simptome:

 • febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
 • tuse seacă intensă sau care se accentuează;
 • SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
 • dispnee nou apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente;
 • dureri toracice la inspirul profund;
 • astenie marcată;
 • mialgii intense.

 

 1. Pacienții care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP), pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.

Antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții:

 • se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);
 • sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor: clinică, biologică, imagistică;
 • continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului și ulterior până la vindecare.

Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu, doar pe bază de prescripție medicală. În schimb, medicația antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administrați în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi.