COMUNICAT DE PRESA

Print Friendly, PDF & Email

COMUNICAT DE PRESA

De la începutul lunii august nu au mai fost înregistrate cazuri de boala diareica acuta (BDA) peste nivelul așteptat de îmbolnăvire sezoniera (estivala) de BDA, la nivelul orașului Râșnov. In total au fost înregistrate in focarul din orașul Râșnov  un număr de 352 de cazuri de BDA in perioada 19-30 iulie 2021.

In cadrul investigării epidemiologice DSPJ Brașov a colaborat cu medicii de familie din orașul Râșnov si cu unitatile sanitare cu paturi din judet. Au fost recoltate probe de apa si probe biologice (materii fecale) de la cazurile simptomatice.

Probele de de apa recoltate din reteaua centralizata a orasului Rasnov analizate dpdv bacteriologic se incadreaza in valorile de referinta din legislatia sanitara in vigoare iar dpdv virusologic pentru Norovirus sunt negative.

Probele de materii fecale recoltate de la unele cazuri simptomatice au identificat prezenta Norovirusului (aceeasi tulpina circulanta la cazurile pozitive investigate).

In acest moment nu poate fi stabilita o legatura de cauzalitate intre apa si izbucnirea  focarului de  BDA din orasul Rasnov.

Directia de Sanatate Publica Brasov mentine  in continuare in supraveghere cazurile de BDA din orasul Rasnov si din judetul Brasov si recomanda respectarea regulilor generale de  igiena pentru sezonul cald.: spălarea mâinilor, fierberea apei, spălarea fructelor și a legumelor sub jet continuu de apa, consumul de alimente preparate termic și dezinfecția suprafețelor din baie și bucătărie cu soluții clorinate. De asemenea, recomandam achiziționarea alimentelor din unitati autorizate, cu evitarea comercianților  neautorizați, mai ales a celor care vând produse la marginea drumului.