DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI BRAȘOV
COMUNICAT DE PRESĂ
31 Mai 2024 – Ziua Mondială fără Tutun
Ziua Mondială fără Tutun este marcată în fiecare an pe data de 31 mai. Anul acesta, atenția este îndreptată spre protejarea copiilor de tacticile agresive de marketing ale industriei tutunului, care încearcă să atragă noi generații de consumatori.
La nivelul Uniunii Europene, 29% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani fumează. În România, peste un sfert din populaţia de 15 ani şi peste fumează, 18,7% din aceasta fiind fumători zilnici (fără a fi incluși fumătorii de țigări electronice sau alte produse electronice similare) – conform studiului ”Starea de sănătate a populației” realizat de Institutului Național de Statistică, 2021. Conform aceluiași studiu al Institutului Național de Statistică, proporția persoanelor fumătoare, în rândul adolescenților și tinerilor din grupa de vârstă 15‐24 ani, care fumează zilnic, este de 10,16%, în timp ce 9,81% fumează ocazional.
Fumatul început în adolescență reprezintă însă un risc cu consecințe foarte grave asupra sănătății. Organizația Mondială a Sănătății încurajează guvernele și organizațiile să adopte măsuri ferme pentru a combate influența industriei tutunului asupra tinerilor.
La nivel național, o reglementare nouă, Legea nr. 64/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. De asemenea, se interzice vânzarea către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani, precum și comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
Este deja cunoscut faptul că fumatul reprezintă principala cauză a cancerului bronhopulmonar. La data de 31 martie 2024, în evidențele cabinetelor de oncologie din unitățile sanitare publice și private din județul Brașov figurau 2006 persoane cu cancer bronhopulmonar, comparativ cu data 31 martie 2023, când figurau 1941 de persoane.
Consumul de tutun reprezintă și cea mai importantă cauză de deces prematur în Uniunea Europeană, fiind unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.