Covid-pacienți

Definiții

Caz suspect

  • Orice persoana cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respiratiei)

SAU

  • Orice persoana cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie

SAU

  • Orice persoana cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră ŞI tuse ŞI dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) ŞI care necesită spitalizare peste noapte)

 

Contact direct

  • Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19
  • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
  • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă)
  • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute
  • Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m

 

Caz confirmat

O persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele şi simptomele clinice.

Pacienții cu test pozitiv pentru  SARS-COV-2

Pacienții confirmați cu coronavirus COVID-19 (test RT-PCR pozitiv) se vor izola sau vor fi internați în spital Covid, astfel:

  • persoanele care nu au simptome sau au simptome ușoare se poat izola la domiciliu, cu respectarea unor condiții speciale, prezentate mai jos:
    • există persoane care să-i îngrijească în mod adecvat, cu respectarea regulilor de protecție;
    • există un dormitor separat unde se pot izola, fără a împărți un spațiu imediat cu alte persoane;
    • au acces la alimente și alte necesități;
    • au acces la echipament individual de protecție (minim, mănuși și mască);
    • nu locuiesc cu membri care pot avea un risc crescut de complicații în cazul unei infecții cu coronavirus (de exemplu, persoane cu vârsta peste 65 de ani, copii mici, femei gravide, persoane cu stare imunitară scăzută sau care au afecțiuni cardiace, pulmonare sau boli renale cronice);

A fi izolat la domiciliu înseamnă că trebuie să stați acasă. O persoană izolată nu poate pleca în concediu, nu poate participa la activități în locuri publice, inclusiv la locul de muncă, școală sau universitate, cumpărături etc. Se recomandă ca în casă să fie doar persoanele care de obicei trăiesc în acea gospodărie. Nu acceptați vizite. Persoanele care locuiesc la aceaşi adresă cu un caz confirmat sunt considerate contacţi direcţi şi se carantinează la domiciliu.

DSP eliberează pacientului pozitiv izolat la domiciliu o Decizie de izolare, iar contacților li se eliberează o Decizie de carantinare. Ambele sunt necesare pentru a obține certificatul de concediu medical de la medicul de familie. Deciziile vor fi transmise pacientului prin email sau alte mijloace electronice.

Pacienții izolați la domiciliu sau carantinați (care au fost contacți direcți ai unui pacient pozitiv), sunt monitorizați telefonic de către medicii de familie, iar dacă prezintă simptome pot fi trimiși de medicul de familie la o evaluare la un spital Covid. Dacă o persoană carantinată devine pozitiv în perioada celor 14 zile de carantină, i se va elibera de către DSP o Decizie de izolare, care va prelungi perioada menționată în Decizia de carantinare.

Contactarea pacienților de către DSP

DSP Brașov face eforturi mari pentru a contacta telefonic totți pacienții pozitivi și contacții. Dacă ați fost anunțați de un rezultat pozitiv, din orice sursă, acel rezultat ajunge ți la DSP, care declanșează ancheta epidemiologică. Dacă nu aveți simptome sau alte motive de alarmare, luați legătura cu medicul de familie, care este deja anunțat că sunteți pozitiv. Medicul de familie vă va urmări prin consultații telefonice starea de sănătate în cele 14 zile, cât durează perioadă minimă de izolare. În următoarele zile veți fi contactat și de DSP pentru ancheta epidemiologică și pentru transmiterea deciziei de izolare. De asemenea, vă poate programa pentru o evaluare la un spital Covid, evaluare care va dura maxim 48 de ore. Orice modificare a simptomelor trebuie să o discutați cu medicul de familie. Dacă starea de sănătate se agravează brusc, sunați la telefonul de urgență 112.

 

DE REŢINUT:

Nerespectarea obligaţiilor instituite de legislaţia specifică aşa cum au fost prevazute anterior, constituie infracţiunea prevazută de Codul Penal la Art. 352 – Zădărnicirea combaterii bolilor şi se pedepsesc după cum urmează:

  1. Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspandirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  2. Dacă fapta prevăzută în alin. 1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.

 

Pentru informatii suplimentare privind infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) vă recomandăm
pagina http://www.cnscbt.ro

http://www.cnscbt.ro/index.php/info-populatie

https://cetrebuiesafac.ro/                                               https://stirioficiale.ro/informatii

TELVERDE: 0800.800.358 valabil pentru apeluri nationale  LUNI-DUMINICĂ 08:00-20:00

Linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență!

Call center DSP Brașov:

021.414.44.68

Luni-Vineri: 8:00-20:00

Pentru urgențe medicale sunați la 112.

Reguli igienice și îndrumări pentru persoanele carantinate/izolate

Persoanele aflate în carantină/izolare, precum și familiile/persoanele din aceeași locuință sau gospodărie trebuie să respecte următoarele reguli igienice și îndrumări:

  • Persoana carantinată/izolată se va plasa într-o cameră individuală, bine aerisită.
  • Persoana carantinată/izolată își limitează deplasările prin casă, evitând să circule prin spațiile comune (de exemplu: bucătărie, baie), spații ce vor fi bine aerisite prin deschiderea geamurilor;
  • Este necesar ca membrii familiei să stea în alte camere sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanță de cel puțin 1m față de persoana izolată (de exemplu, să doarmă în pat separat).
  • Igiena mâinilor trebuie să fie riguroasă, înainte și după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei și ori de câte ori mâinile par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Pentru mâini vizibil murdare, se recomandă apă și săpun.
  • Când se efectuează spălarea pe mâini cu apă și săpun, se folosesc, de preferat, prosoape de hârtie de unică folosință pentru a usca mâinile. Dacă acestea nu sunt disponibile, se utilizează prosoape obișnuite curate și vor fi înlocuite atunci când se udă sau cât mai des posibil.
  • Lenjeria și ustensile de masă dedicate se folosesc doar de către persoanele izolate; aceste articole trebuie curățate cu apă și detergenți obișnuiți după utilizare și pot fi reutilizate.
  • Suprafețele care sunt frecvent atinse în camera în care este izolată persoana, cum ar fi noptierele, cadrul patului și alte piese de mobilier pentru dormitor, se curăță și se dezinfectează zilnic.
  • Suprafețele băilor și toaletelor se curăță și se dezinfectează cu un dezinfectant obișnuit pe bază de clor cel puțin o dată pe zi.
  • Hainele, lenjeria de pat și prosoapele de baie și de mâini ale persoanei izolate se curăță cu detergent obișnuit, folosind mașina de spălat la 60-90°C, și vor fi uscate bine.
  • Atunci când strănută sau tușesc, persoanele izolate/carantinate își acoperă gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau strănută/tușesc în plica cotului. Șervețelul de unică folosință se aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, urmat de spălarea imediată a mâinilor cu apă și săpun.