Demararea campaniei de vaccinare a vulpilor 2023

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a Județului Brașov informează locuitorii județului că, începând cu luna noiembrie , în funcție de condițiile meteorologice, se va desfășura, la nivel național, campania de toamnă, constând în vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor, în conformitate cu H.G. nr. 55/16.01.2008, pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea rabiei la vulpe în România.

Precizăm că rabia este produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Odată ce apar simptome ale bolii efectul este FATAL.

Se transmite la om prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat.

Cum trebuie să procedăm dacă găsim o momeală in câmp sau în apropierea casei ,

Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc.

Dacă găsiți o momeală intactă într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.

Dacă găsiți momeala al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă.

Programul de vaccinare antirabică orală a vulpilor este un program inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale, pentru combaterea rabiei la vulpi și la alte animale sălbatice.

Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animalele sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.

Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură: oamenilor, animalelor de companie și animalelor domestice.

În cursul lunii noiembrie DSVSA Brașov va proceda la instruirea reprezentanților fondurilor cinegetice privind procedura de vaccinare antirabică aeriană ți manuală a vulpilor, documentele ce trebuie încheiate, la momentul administrării manuale, procedura privind acțiunea de recoltare a vulpilor în scopul verificării eficienței antirabice în fondurile cinegetice, după 45 de zile de la finalizarea acțiunii de vaccinare.

 

Pliant vaccinarea vulpilor