Comunicat de Presă – Efectele nocive ale Poluanților Organici Persistenți

Print Friendly, PDF & Email

 

 

DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI BRAȘOV

COMUNICAT DE PRESĂ
privind

Efectele nocive ale Poluanților Organici Persistenți asupra mediului și sănătății umane

“Nu pune STOP vieții!

Pune STOP poluării!

Alege viața fără poluanți organici persistenți!

17 Iulie 2024

 

Poluanții organici persistenți reprezintă un risc substanțial atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediu. Substanțele chimice rămân în mediul înconjurător și migrează în lanțul alimentar. Oamenii sunt expuși la aceste substanțe, în principal prin alimente, dar și prin aerul poluat din mediul înconjurător. Multe produse folosite în mod curent pot conține astfel de poluanți ce sunt adăugați pentru a îmbunătăți proprietățile produsului.

 

 

Ca urmare a implementării recomandărilor Convenţiei privind poluanţii organici persistenţi în legislațiile naționale, emisiile de poluanți organici persistenți au scăzut în majoritatea statelor membre între anii 2005 și 2021. În România a fost raportată o reducere cu 15% a Hexaclorobenzenului (HCB), cu 49% a policlorobifenililor (PCBs), cu 72% a dioxinelor și furanilor (PCDD/ PCDF) și cu 8% a Hidrocarburilor Aromatice Policiclice (PAH).

Recomandări INSP în vederea reducerii expunerii populației la poluanţii organici persistenţi:

  • Informați-vă și acționați responsabil.
  • Citiți etichetele produselor chimice utilizate și respectați instrucțiunile de folosire.
  • Nu lăsați la îndemâna copiilor astfel de produse și evitați expunerea copiilor la aceste substanțe chimice.
  • Nu ardeți deșeurile! Arderea acestora produce fum toxic care poluează aerul și vă poate îmbolnăvi pe dumneavoastră și/sau familia dumneavoastră.
  • Aceste substante se depozitează atunci cand sunt în exces, în grăsimea animală. Din aceasta cauză, mențineți o dietă echilibrată şi reduceți consumul de grăsimi animale. De exemplu: înlăturaţi grăsimea din carne și produse din carne, evitați utilizarea grăsimilor animale la gătitul alimentelor, utilizați metode de gătit care permit scurgerea grăsimilor precum gătire la abur, coacere.
  • Alegeți bunuri de larg consum cu probabilitate mică de a conține substanțe ignifuge (exemplu: piese de mobilier, tapițerii sau materiale rezistente la apă).
  • Nu achizitionaţi produse chimice de protecție a plantelor (pesticide) din surse necontrolate: preferabil, utilizați alternative naturale pentru combaterea dăunătorilor.
  • Reciclați produsele care conțin poluanți organici persistenți: baterii, echipamente electronice, uleiul utilizat la vehicule, mobilier, medicamentele expirate, resturi de vopsea, pesticide etc.; în felul acesta se reduce poluarea mediului și riscul de expunere la aceste produse.

Expunerea umană la niveluri mai mari de poluanți organici persistenți poate duce la creșterea riscului de boli cardiovasculare, disfuncții endocrine, risc crescut de cancer, tulburări de reproducere, imunodeficiențe, tulburări neurologice, genotoxicitate și malformații congenitale.

 

Purtător de cuvânt

Diana Pop-Goșman