EXPERȚII OMS: GESTIONAREA PANDEMIEI DE COVID-19 ÎN JUDEȚUL BRAȘOV REPREZINTĂ UN EXEMPLU DE BUNE PRACTICI

Print Friendly, PDF & Email
Vizita de două zile a delegației Organizației Mondiale a Sănătății în județul Brașov s-a încheiat cu o întâlnire la sediul Instituției Prefectului, la care au participat prefectul Mihai Cătălin Văsii, deputatul dr. Cristina Vecerdi – cea care a lansat invitația pentru această vizită – directorul executiv al DSP Brașov, dr. Claudia Bularca, subprefectul Ambrus Izabella Agnes și vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, ca reprezentant al instituției ce administrează șase spitale de stat din județ.
Dr. Heather Papowitz, expert OMS în managementul situațiilor de criză, dr. Brett Craig, expert în vaccinare, dr. Cassandra Butu, director interimar al Biroului OMS România și Andreea Popescu, ofițer național la Biroul OMS România au apreciat că modul în care este gestionată pandemia de COVID-19 în judeţul Braşov reprezintă un exemplu de bune practici pe care îl vor recomanda altor judeţe.
Oficialii OMS au avut cuvinte de laudă pentru modul în care sistemul sanitar braşovean s-a adaptat la condițiile de criză epidemiologică, a capacitat resurse și reuşește să le valorifice pentru a răspunde nevoilor pacienţilor. Membrii delegației s-au arătat impresionați de eforturile și dedicarea personalului de specialitate din unităţile spitalicești vizitate, subliniind dorința acestuia de a-şi face treaba cât mai bine chiar în condiţii dificile, determinate de programul de lucru extins şi epuizant sau, în unele cazuri, de spațiile insuficiente pentru un număr mare de pacienți care ajung la Urgențe.
În egală măsură, specialiştii OMS au lăudat colaborarea foarte bună între factorii de decizie de la nivel județean, din comunităţile locale, autorităţile de sănătate publică şi personalul medical, evidenţiind sistemul de telemedicină, prin intermediul căruia pacienţi cu boli cronice sau bolnavi de COVID în forme ușoare, care se tratează la domiciliu, au putut păstra legătura cu medicii curanţi, exemplul menționat fiind al Spitalului Municipal Săcele.
Discuţiile au vizat şi necesitatea impulsionării activităţii de vaccinare, îndeosebi în mediul rural și în comunitățile defavorizate, printr-o comunicare mai bună pe această temă, realizată de liderii de opinie din comunităţile locale, în ideea ca prin mesaje simple şi directe oamenii să fie informaţi pe de o parte, despre beneficiile vaccinării, insistându-se asupra faptului că aceasta oferă protecție foarte mare împotriva riscului de a ajunge la ATI și de deces, iar pe de altă parte, despre pericolul, atât personal, cât și pentru apropiați, reprezentat de infectarea cu SARS-CoV-2.
*
*          *
Astăzi, 9.11.2021, în cea de-a doua zi a vizitei pe care delegația Organizației Mondiale a Sănătății o efectuează în județul Brașov, prefectul Mihai Cătălin Văsii, deputatul dr. Cristina Vecerdi și directorul executiv al DSP Brașov, dr. Claudia Bularca i-au însoțit pe membrii acesteia la Spitalul Municipal Săcele.
🔹 ”Am dorit ca delegația OMS să vadă această unitate și să discute cu personalul de aici pentru că Spitalul Municipal Săcele se află de mult timp în prima linie a luptei cu pandemia. Conducerea acestui spital, medicii, asistenții medicali și ceilalți angajați au răspuns prezent din prima fază și de atunci sunt pe baricade. Le mulțumesc și cu acest prilej, așa cum mulțumesc tuturor celor care ne sunt alături în gestionarea crizei sanitare provocate de noul coronavirus și care au înțeles că doar prin dedicare, colaborare, solidaritate de breaslă și conștiința că în aceste momente grele comunitatea are nevoie de ei mai mult decât oricând putem învinge în această luptă”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.
🔹 Membrii delegației – dr. Heather Papowitz, expert OMS în managementul situațiilor de criză, dr. Brett Craig, expert în vaccinare, dr. Cassandra Butu, director interimar al Biroului OMS România și Andreea Popescu, ofițer național la Biroul OMS România – au purtat discuții cu conducerea spitalului, cu medici și asistenți, precum și cu primarul municipiului Săcele. De asemenea, echipați în costume de protecție, au vizitat saloane în care sunt internați bolnavi de COVID.
Tot la Săcele, a fost vizitată și Policlinica, unde este amenajat un centru de vaccinare și unde funcționează un punct de testare RT-PCR.
🔹 Următorul punct pe agenda vizitei a fost Școala Gimnazială nr. 5, situată în cartierul Gârcini. Aici, membrii delegației au discutat cu conducerea școlii și cu membri ai comunității de rromi despre impactul pandemiei asupra procesului de învățământ și asupra locuitorilor din zonă. Un subiect important l-a reprezentat reticența sau chiar rezistența fermă a marii majorități a locuitorilor din acest cartier față de vaccinarea împotriva COVID-19, reieșind că informațiile false vehiculate de diverse surse reprezintă principala cauză.
🔹 Vizita delegației OMS în județul Brașov s-a încheiat în localitatea Apața, unde a avut loc o întâlnire cu primarul comunei, medicul de familie, reprezentanți ai școlii gimnaziale și ai cultelor ortodox și luteran. Și de această dată, discuțiile s-au axat pe modul în care pandemia de COVID-19 a afectat comunitatea, pe cauzele unei rate scăzute de vaccinare și pe unele posibile soluții pentru depășirea temerii, neîncrederii și barierei reprezentate de informațiile false care afectează campania de vaccinare în mediul rural.
*
*         *