Ghid inundații

Ghid privind educarea si comportamentul populatiei in zonele cu risc pentru inundatii

Având în vedere că în această perioadă se preconizează căderi masive de precipitații care pot determina inundații în anumite zone/localități, cu afectarea calității apei potabile, se recomandă:

  • în timpul unei inundații calitatea apei furnizate populației atât prin sistem centralizat cât și prin surse locale (fântâni, izvoare captate) poate fi compromisă. Apa poate fi contaminată cu microorganisme (bacterii, virusuri, protozoare etc.), substanțe chimice provenite din diverse surse (ex. substanțele folosite în agricultură).

 

Ce trebuie să facem în legătură cu apa pentru băut și gătit:

  • Se utilizează doar apă sigură din punct de vedere al sănătății: apă îmbuteliată, apă fiartă sau apă tratată.
  • Nu se folosește apă contaminată pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălarea și pregătirea hranei, producerea cuburilor de gheață
  • Beți numai apă îmbuteliată, fiartă sau tratată până cand sursa dumneavoastră de apă a fost testată și declarată a fi găsită sigură pentru sănătate.
  • Fierbeți apă de fântână înainte de a o consuma pentru anihilarea bacteriilor și paraziților. Aduceți apa la fierbere în clocot și mentineți această fierbere pentru minim trei minute.

 

Mai multe detalii pot fi găsite în Ghidul privind educarea și comportamentul populației în zonele cu risc pentru inundații publicat de Institutul Național de Sănătate Publică:

Descarcă ghidul

De asemenea, un ghid de inundații complet, inclusiv ultimele avertizări hidrologice, avertizările meteo actualizate și un ghid prim ajutor poate fi consultat la adresa:

https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/.