EUPAP
Recomandări de activitate fizică, specifice anumitor diagnostice
Activitatea fizică regulată are efecte bine documentate de prevenire și tratament al mai multor boli, precum diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul de colon și depresia, dar și asupra funcţionării şi stării de bine a organismului. O creștere a activității fizice ar putea avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate a oamenilor.
Sistemul sanitar deţine o poziție puternică în determinarea creșterii activității fizice în rândul populației. Majoritatea oamenilor intră în contact cu sistemul sanitar în mod regulat și de multe ori au încredere în furnizorii de asistență medicală în ceea ce privește problemele lor de sănătate. Furnizorii de servicii medicale au posibilitatea să intre în contact cu cele mai sedentare grupuri la nivel de societate, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice. Un avantaj al utilizării activității fizice ca tratament comparativ cu medicația este faptul că activitatea fizică are posibilitatea de a face persoanele să se simtă implicate activ în propriul tratament. Acest lucru îi poate încuraja să își asume responsabilitatea pentru propria sănătate. Prin urmare, prescrierea de activitate fizică ar trebui să fie la fel de obişnuită ca prescrierea altor tratamente medicale consacrate.
Pentru ca acest lucru să devină posibil, FYSS-versiunea scurtă reprezintă o variantă concisă, recent actualizată, bazată pe dovezi a manualului FYSS (Activitate fizică în prevenirea și tratarea bolilor). FYSS este conceput pentru a fi un instrument pentru personalul medical autorizat, în vederea facilitării prescripţiei de activitate fizică. FYSS este o componentă centrală a metodei suedeze de activitate fizică după prescripție (PAP-S), care a fost considerată ca bună practică de către Comisia Europeană pentru a fi pusă în aplicare în alte state membre ale UE. Transferul modelului PAP-S este susținut prin proiectul EUPAP.
FYSS-versiunea scurtă include 32 de diagnostice și a fost compilat sistematic cu terminologie uniformă și recomandări bazate pe dovezi prezentate în așa-numitele căsuțe de recomandare. Sistemul GRADE (Clasificarea Recomandărilor, Estimare, Dezvoltare și Evaluări) a fost utilizat pentru a evalua calitatea dovezilor și pentru a face recomandări de practică clinică.
Asociațiile profesionale suedeze pentru activitate fizică au elaborat manualul FYSS, în 2003, iar în 2017, a fost lansată a treia ediție (1). În sistemul medical suedez, FYSS reprezintă un concept consacrat. FYSS este util și pentru organizatorii de activități fizice care folosesc metoda activităţii fizice pe bază de prescripţie, dar și pentru instituțiile de învățământ, cum ar fi colegiile și universitățile cu profil medical.
Referinţă
1. Professional Associations for Physical Activity, Physical Activity in the Prevention and Treatment of Disease, FYSS 2017, (in Swedish: Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, FYSS 2017). Eds: Ståhle A, Hagströmer M, Jansson E. Läkartidningens förlag AB. ISBN:978-91-981711-2-9
- Analiza de situatie activitatea fizica 2020
- EUPAP – Recomandări de activitate fizică
- Poster – Piramida activitatii fizice – populatie
- Poster – Piramida activitatii fizice – profesionisti