MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE
- Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar
- Nu manipulaţi păsări moarte
- Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave
- Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate
- Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
- Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare;
CUM PREPARAŢI HRANA
- Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate
- Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate
- Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic
- Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic
- Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C
- Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun
- Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
- După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.