Pe data de 20 martie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI, sărbătorită anual. Conform OMS, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale şi multe dintre acestea pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii. Ziua Mondială a Sănătăţii Orale aduce in atenția opiniei publice și a profesioniștilor aceste probeleme și promovează intervenții eficiente.
Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.
Ultimul studiu cu 4592 de respondenți efectuat în România de specialiștii INSP referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți 18 % dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7 % se spală mai puțin de două minute pe dinți și doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute. Numai 70,2 % din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2 % își schimbă lunar periuța de dinți. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9 % nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3 % utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24, 7 % folosesc doar periuța de dinți, 55,6 % folosesc apa de gură și 29, 5 % ața interdentară. Un procent relativ mare, 48, 7 % utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale iar 24,9 % folosesc scobitori. În ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6 % dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15, 9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat: doar 50,4 % dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61, 3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice. 20,1 % dintre participanții la studiu fumează.
ASPECTE PRINCIPALE ÎN SĂNĂTATEA ORALĂ
- Afecțiunile orale reprezintă o povară majoră pentru sănătate pentru multe țări și afectează oamenii de-a lungul vieții, provocând durere, disconfort, desfigurare și chiar moarte.
- Aceste boli au factori de risc comuni cu alte boli majore netransmisibile.
- Se estimează că afecțiunile bucale afectează aproape 3,5 miliarde de oameni.
- Cariile dentare netratate la dinții permanenți sunt cea mai frecventă afecțiune de sănătate, conform Global Burden of Disease 2017.
- Peste 530 de milioane de copii suferă de carii dentare ale dinților primari (dinții de lapte).
- Boala parodontală (gingivita) severă, care poate duce la pierderea dinților, este, de asemenea, foarte frecventă, fiind afectată aproape 10% din populația globală.
- Cancerul oral (cancerul buzei sau gurii) este unul dintre cele mai frecvente trei tipuri de cancer din unele țări din Asia și Pacific.
- Tratamentul pentru afecțiunile de sănătate orală este costisitor și, de obicei, nu face parte din acoperirea universală de sănătate/asigurările sociale de sănătate. În majoritatea țărilor cu venituri mari, tratamentul stomatologic reprezintă în medie 5% din cheltuielile totale pentru sănătate și 20% din cheltuielile de sănătate din buzunar.
- Majoritatea țărilor cu venituri mici și medii nu sunt în măsură să ofere servicii de prevenire și tratare a afecțiunilor de sănătate orală.
- Factorii care contribuie la apariția bolilor bucale sunt: o dietă nesănătoasă, bogată în zahăr, consumul de tutun și consumul dăunător de alcool.
- Majoritatea afecțiunilor de sănătate orală sunt în mare măsură prevenibile și pot fi tratate în stadiile lor incipiente.
Materiale: