Precizări cu privire la izolare și carantinare

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Datorită situației epidemiologice actuale, în care zilnic sunt 4-500 de cazuri noi de persoane testate pozitiv si peste 5.000 de persoane aflate în izolare la domiciliu, numărul apelurilor la call-center-ul DSP a crescut foarte mult. De aceea facem următoarele precizări în scopul clarificării unor situații :

  • Persoanele testate pozitiv, cu test rapid sau RT-PCR intră obligatoriu în izolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile. Nu există excepții pentru ieșirea din izolare a persoanelor pozitive sub nici un motiv. În caz de urgență medicală se solicită serviciul 112.
  • Persoanele pozitive trebuie să contacteze medicul de familie, care le monitorizează, le da tratamentul necesar și la final le eliberează concediul medical pe baza rezultatului pozitiv la testul efectuat la intrarea în izolare care a fost trimis medicului de familie din coronaforms. NU SE ACORDĂ DECIZII DE IZOLARE de către DSP pentru persoanele pozitive.
  • La sfârșitul perioadei de izolare de 14 zile, dacă persoana nu prezintă simptome, iese din izolare fără repetarea testului și fără alt document de la DSP sau medicul de familie.
  • Contacții declarați de persoanele pozitive intră în carantină la domiciliu 14 zile de la data contactului. Ei vor primi decizii de carantinare de la DSP și pe baza acestora, concediu medical de la medicul de familie, LA SFÂRȘITUL PERIOADEI de carantină. Contacții nu se testează în mod automat. La sfârșitul perioadei ies din carantină fără alte teste sau documente suplimentare.
  • Persoanele aflate în carantină NU pot ieși în ziua a 11-a, după un test efectuat în ziua a 8-a. Procedura de solicitare a unei derogări de la măsura de carantină le puteți consulta la adresa: https://dspbv.ro/carantinare/ . Vă rugăm să consultați informațiile publicate și să respectați procedurile. Nu solicitați în mod inutil derogări pentru diverse motive care nu sunt prevăzute în lege!
  • În cazul în care o persoană are suspiciuni că este infectată se poate adresa unui centru de recoltare (https://dspbv.ro/puncte-testare-covid/) sau centrele de testare cu plată. Deplasarea la centrele de testare se face cu respectarea normelor de protecție bine cunoscute.
  • Persoanele bolnave, care au simptome se adresează medicului de familie, așa cum este normal pentru orice afecțiune. Solicitarea pentru testare la domiciliu se face DOAR de către medicul de familie, după ce consultă pacientul fizic sau telefonic. Nu sunați degeaba la DSP sau la ambulanță deoarece ei nu fac programări pentru testare.
  • Persoanele vaccinate care sunt contacți NU intra în carantină (vaccinare cu schema completă= 2 doze + 10 zile sau 1 doză Johnson&Johnson).
  • Deoarece există un număr mare de persoane cu buletin din alte județe, care nu și-au clarificat situația legată de medicul de familie, le rugăm pe această cale să se înscrie la un medic de familie din județul Brașov. Nu este normal ca o persoană care locuiește într-un județ să aibă medic de familie din alt județ!
  • Studenții se vor adresa pentru orice probleme legate de Covid-19 la medicul de familie din județul Brașov sau la medicul de la Policlinica Studențească, în cazul în care nu sunt din județ.
  • Certificatul digital (verde) de vaccinare sau de trecere prin boală – se poate descărca din platforma https://certificat-covid.gov.ro/ doar de către fiecare utilizator înregistrat.  Certificatul de boală se poate genera doar daca persoana a avut un test pozitiv oficial înregistrat în coronaforms în ultimele 6 luni. Nu sunați la DSP deoarece nu vă poate genera acest certificat din alt cont.