Valahia 2023

Print Friendly, PDF & Email
În perioada 𝟬𝟯-𝟬𝟱 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, specialiștii INSP participă la exercițiul 𝗩𝗔𝗟𝗔𝗛𝗜𝗔 𝟮𝟬𝟮𝟯 – un exercițiu de răspuns la nivel național pentru situații de urgență nucleară, mai exact simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.
Scopul exercițiului este de a verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică. Astfel de exerciții sunt o procedură standard în domeniul nuclear, jucând un rol esențial în îmbunătățirea măsurilor de pregătire și de siguranță în România.
Exerciţiul este organizat de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum şi cu alte organizaţii naţionale implicate în răspunsul la urgenţă, cu suportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) şi al Autorităţii pentru Radioprotecţie din Norvegia (DSA).