Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Print Friendly, PDF & Email
Sâmbătă, 17 septembrie 2022 a fost sărbătorită la nivel internațional Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.
Cu această ocazie, în București, în seara zilei de 17 septembrie, începând cu ora 21:00, pentru o oră, fântânile de pe Bulevardul Unirii au oferit un spectacol în culorile albastru-alb-roșu, culori specifice registrului internațional din care face parte și Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Proiecția de lumină și culoare cu simbolul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, însoțită de mesajele ”Thank You! Donor”, ”Donează o șansă la viață!”, ”Înscrie-te în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice!”, ”Campanie susținută de Ministerul Sănătății!”, au fost integrate într-un spectacol muzical, pe muzica lui George Enescu (Rapsodia Română).
De asemenea, în Iași a fost luminată clădirea Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa”, iar în Cluj-Napoca au fost luminate clădirile primăriei și prefecturii.
Scopul celebrării Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este de a mulțumi donatorilor care au donat pentru un pacient neînrudit precum și celor înscriși în registrele din întreaga lume și care sunt speranța la vindecare a pacienților care pot avea o nouă șansă la viață prin transplantul de celule stem hematopoietice.
—-
Celulele stem stau la baza oricărui tip de celulă din organism, iar cele de 𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐡𝐞𝐦𝐚𝐭𝐨𝐩𝐨𝐢𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞 sunt celulele capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă a sângelui și a sistemului imunitar. Bolnavii de cancer de sânge sau altă boală hematologică severă au nevoie urgentă de transplant de 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐡𝐞𝐦𝐚𝐭𝐨𝐩𝐨𝐢𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞.
Șansa ca două persoane să fie compatibile și astfel să fie posibilă tratarea și chiar vindecarea printr-un transplant de celule stem hematopoietice, este de 𝟏 𝐥𝐚 𝟓𝟎𝟎.𝟎𝟎𝟎. Astfel, nevoia de potențiali donatori voluntari este foarte mare, șansa crescând cu fiecare înscriere.
Implică-te și tu în lupta pentru vindecarea unui bolnav cu leucemie sau alt cancer de sânge. Iată ce trebuie să faci:
📌 Te înscrii în RNDVCSH (𝐧𝐮 𝐞 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐢 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐬𝐚̂𝐧𝐠𝐞, dar să ai vârsta 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝟏𝟖 𝐬̦𝐢 𝟒𝟓 ani)
📌 Accepți să faci un test de verificare a compatibilității (în caz că ești găsit compatibil)
📌 Accepți să donezi celule stem hematopoietice și să fii șansa la viață pentru o persoană ce suferă de cancer de sânge
Te poți înscrie în RNDVCSH în două moduri:
👉 la centrele de transfuzie sanguină din România (dacă mergi să donezi sânge, te poți înscrie pe loc) – vezi pe hartă centrele cu punct de înregistrare în RNDVCSH)
👉 prin cerere online, iar în câteva zile vei primi acasă un kit special de recoltare, pe care mai apoi îl vei returna
După ce te-ai înscris, intră din nou în aplicația BlooDoChallenge și cere confirmarea înscrierii iar dacă ai / vei avea o donare de sânge înregistrată, vei primi un bonus. Dorim astfel să încurajăm ca atât donatorii de sânge să se înscrie în 𝐑𝐍𝐃𝐕𝐂𝐒𝐇 cât și cei deja înscriși să devină donatori de sânge (dacă e posibil).
Dacă ești deja înscris sau dacă tocmai te-ai hotărât că ar fi o idee bună să devii potențial donator de celule stem hematopoietice, intră în aplicația BlooDoChallenge, urmează pașii, iar apoi confirmă-ți înregistrarea.
După înscriere, durează aproximativ 30 de zile confirmarea și o să figurezi ca înscris în 𝐑𝐍𝐃𝐕𝐂𝐒𝐇, motiv pentru care te rugăm să bifezi corect opțiunea înainte de trimiterea cererii de confirmare.
În România sunt momentan aproximativ 𝟖𝟑.𝟔𝟗𝟔 de potențiali donatori. Hai și tu alături de ei în clubul donatorilor de sânge și celule stem hematopoietice 🙌